Αρχική  >  Ιατρικά Θέματα  >  ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ PDF Εκτύπωση E-mail

ouriko2Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Τα 2/3 του ουρικού που παράγει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός απεκκρίνεται από τους νεφρούς και το υπόλοιπο 1/3 από το γαστρεντερικό σύστημα (κόπρανα).

Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στον ορό του αίματος κυμαίνονται μεταξύ:

2,0-7,8 mg/dl για τους άνδρες

2,0-6,5 mg/dl για τις γυναίκες και

2,0-6,0 mg/dl για τα παιδια.

 

 

 

Τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα αυξάνονται (υπερουριχαιμία) λόγω:ouriko4

  1. λήψεις μεγάλων ποσοτήτων τροφής (πχ κρέατος) πλούσιες σε πουρίνες.
  2. υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
  3. διαταραχής απέκρισης του ουρικού από τους νεφρούς.
  4. λόγω γενετικής ανωμαλίας που οδηγεί σε αυξημένη σύνθεση πουρινών και τέλος
  5. σε ενζυμική ανεπάρκεια του μεταβολικού δρόμου των πουρινών.

Επειδή το ουρικό οξύ είναι δυσδιάλυτο στο νερό, η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα να εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού νατρίου σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στις αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα) αλλά και σε διάφορα όργανα όπως στους νεφρούς.

Οι ασθενείς με υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα πρέπει να περιορίσουν τα τρόφιμα με υψηλη περιεκτικότητα σε πουρίνες και ειδικότερα στο οξύ στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας, θα πρέπει να αποκλειστούν εντελως.

Τροφές που πρέπει να αποκλειστούν εντελώς σε καταστάσεις υπερουριχαιμίας-κρίσης ουρικής αρθίτιδας είναι:

Αντζούγια                                                    Σαρδέλες ,Κολιός

Χήνα, πέρδικα                                            Σκουμπρί, Ρέγγα

Συκώτι                                                         Μύδια-Χτένια

Ξηροι καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα)          Τηγανιτά

 

Τροφές που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται:

Από κρέας:                                           Από λαχανικά-όσπρια:

Χοιρινό, αρνί, κατσίκι                         Σπαράγγια, Φασόλια, Φακές,

Οστρακοειδή                                        Αρακάς, Σπανάκι, Ντοματα.

ouriko3

Συστήνεται στους ασθενείς η διατήρηση επαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων (περίπου το 60% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενεργειας) και ο περιορισμός των λιπών στο 30% αυτής. Μία ακόμη σύσταση είναι η απώλεια του περιττού βάρους ή η διατήρηση του φυσιολογικού. Εάν συστήνεται απώλεια βάρους, αυτή θα πρέπει να είναι σταδιακή γιατί η ταχεία απώλεια κιλών ευνοεί τη δημιουργία «κετονοσωμάτων» και την προσωρινή επιδείνωση της υπερουριχαιμίας.

Η πρόσληψη αλκοόλ θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ η πρόσληψη νερού είναι απαραίτητο να ξεπερνα τα 2,5 lt την ημέρα έτσι ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός κρυστάλλων ουρικού νατρίου και παράλληλα να αυξάνεται η απέκκριση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς.

Συμπερασματικά, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την επαρκή ενυδάτωση, τις σωστές διαιτητικές οδηγίες και τον ανα τακτά χρονικά διαστήματα προσδιορισμό του ουρικού οξέος στο αίμα αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν για την καταπολέμηση της υπερουριχαιμιας.


Κουσερής Ιωάννης
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Βιότυπος

 

Στο Βιότυπο για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας προσφέρουμε τα παρακάτω πακέτα εξετάσεων σε ειδικές τιμές :

Πλήρες CHECK UP (Γεν.Αίματος, Σάκχαρο, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη Ολική, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL, Ολικά Λιπίδια, SGOT,SGPT): 99ευρώ (αρχική τιμή 142ευρώ)

 

biotipos-logo

asthenofora


prosfora3 mina1


mastografia


prosfora2 mina1

googlemapslogo

aimolipsies

axonikos

banner-1