ethel-aimodosia3
Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε ,το άγχος και ο φόρτος των προβλημάτων δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σκέψης για τους γύρω μας. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία προσφορά ανθρωπιάς που μπορεί μονάχα με μία σύντομη πεντάλεπτη ”στάση” να χαρίσει ζωή και ελπίδα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Δωρίζοντας αίμα χαρίζουμε ζωή. Το να είναι κανείς εθελοντής αιμοδότης ασφαλούς αίματος είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτή η μονάδα αίματος θα σώσει τη ζωή περισσοτέρων από ενός ασθενών. Το αίμα αποτελεί το 1/13 του βάρους του σώματος, δηλαδή για έναν ενήλικα αντιστοιχεί σε 5 λίτρα περίπου και όπως κάθε ζωντανός ιστός, ανανεώνει συνεχώς τα κύτταρά του από μητρικά κύτταρα του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων.

ethel-aimodosia1Είναι φυσικά αυτονόητο ότι το αίμα δεν παρασκευάζεται ,ούτε μπορεί αυτό να υποκατασταθεί με κάποιο φάρμακο ή χημική ουσία. Το παίρνουμε μονάχα από υγιείς δότες. Κάθε αιμοδότης προσφέρει 450ml αίματος από τα περίπου 5 λίτρα που διαθέτει και η ποσότητα αυτή αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε περίπου ένα μήνα. Δυστυχώς στη χώρα μας η έλλειψη αίματος είναι μεγάλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο όλοι εκείνοι που το χρειάζονται άμεσα ως θεραπευτικό μέσο. Ανάμεσά τους: τραυματίες, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Αυτή η ανεπάρκεια οφείλεται κυρίως στην μη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στην αδιαφορία δηλαδή πολλών για το τί αποτελεί πραγματική προσφορά προς τον συνάνθρωπο, αλλά και πολλές φορές όμως οφείλεται στην άγνοια για το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει. Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να του μεταδοθεί οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια. Ο μίας χρήσης εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι αποστειρωμένος και απόλυτα ασφαλής. Ο εθελοντής υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα του ιδίου ,ότι δηλαδή δεν διατρέχει ο ίδιος κάποιον κίνδυνο , αλλά και η καταλληλότητα του δείγματος ώστε να αποφευχθεί η μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Κάθε εθελοντής μπορεί να δωρίσει αίμα το μέγιστο 3 με 4 φορές το χρόνο και όχι πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά. Για να μπορέσει κάποιος να γίνει αιμοδότης πρέπει φυσικά να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι:

– Ο αιμοδότης να είναι από 18 έως 62 ετών και υγιής.
– Να έχει βάρος πάνω από 50 κιλά.
– Να μην πάσχει από υπέρταση ή από υπόταση.
– Από την αιμοδοσία εξαιρούνται οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή εμμήνου ρύσεως.
– Την προηγούμενη ημέρα της αιμοδοσίας πρέπει να αποφεύγεται η λήψη παυσίπονων και ειδικά ασπιρίνης, (48 ώρες) ενώ δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.
– Η αιμοδοσία είναι επιτρεπτή για άτομα που έχουν κάνει λήψη αντιβιοτικών αφού έχουν περάσει 7 ημέρες.
– Την προηγούμενη ημέρα της αιμοδοσίας είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί ένας καλός ύπνος.
– Πριν την αιμοδοσία θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ γεύμα.

Σαν ευαισθητοποιημένα λοιπόν μέλη της κοινωνίας είναι ευθύνη μας να είμαστε εθελοντές αιμοδότες ασφαλούς αίματος, μία διαδικασία εντελώς ανώδυνη αλλά με τεράστια θεραπευτική αξία.

ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ…5 ΛΕΠΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ!

Πέραν από τη δωρεά αίματος εξίσου σημαντική είναι και η δωρεά αιμοπεταλίων και μυελού των οστών.

Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την πήξη του. Ασθενείς με λευχαιμία, απλαστική αναιμία, θρομβοπενία, , καθώς και καρκινοπαθείς αλλά και υποψήφιοι για μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι κάποιες από τις κατηγορίες συνανθρώπων μας που χρήζουν άμεσης μετάγγισης αιμοπεταλίων. Κάθε υγιής αιμοδότης ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, που έχει αριθμό αιμοπεταλίων άνω των 200.000/ml σε εξέταση αίματος και που δεν έχει πάρει ασπιρίνη για μια εβδομάδα, μπορεί να γίνει δότης αιμοπεταλίων.

Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός, που βρίσκεται μέσα στα οστά μας. Ρόλος του είναι η παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο μυελός είτε αδυνατεί να παράγει τα κύτταρα του αίματος, είτε παράγει άρρωστα κύτταρα.Με αυτές τις καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς με απλαστική αναιμία και με λευχαιμία και δυστυχώς συχνά ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά. Κάθε ενήλικας που μπορεί να γίνει αιμοδότης, μπορεί να γίνει και δότης μυελού των οστών ακολουθώντας μια σειρά από εξετάσεις από τις οποίες θα κριθεί η καταλληλότητα και η συμβατότητα του δείγματος με εκείνο του ασθενούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο site του E.O.M. (www.eom.gr).

Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν, όλοι μας απέναντι σε ένα πρόβλημα του οποίου η λύση είναι πάρα πολύ απλή και θα δώσει πνοή σε όλους όσους χρήζουν άμεσης μετάγγισης αίματος, αιμοπεταλίων ή μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Ας γίνει η αιμοδοσία μία ανιδιοτελής προσφορά αγάπης και ανθρωπιάς!

Ας Δώσουμε Ζωή στην Ελπίδα! Αφορά όλους μας.

Χειμαριός Δημήτριος
Βιολόγος
Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ

Share: