00000480_standalone
Μία κοινή λοίμωξη και ταυτόχρονα ένα αισθητικό πρόβλημα

Ονυχομυκητίαση ονομάζεται η μόλυνση των ονύχων από μύκητες. Προσβάλλει τόσο τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών. Στα χέρια εντοπίζονται συνήθως μύκητες του γένους Candida ενώ στα πόδια αναπτύσσονται κυρίως δερματόφυτα. Η πάθηση αφορά και τα δύο φύλλα (πιο συνηθισμένη φαίνεται να είναι στους άντρες παρά στις γυναίκες), καθώς και όλες τις ηλικίες (σε μικρότερο ποσοστό παρατηρείται σε παιδιά, λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης των νυχιών και επομένως της μηχανικής απομάκρυνσης του μύκητα- οι προσβαλλόμενοι μικροί ασθενείς συνήθως έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό ονυχομυκητιάσεων).

Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται: η μεγάλη ηλικία , η κακή υγιεινή, οι συχνοί μικροτραυματισμοί των νυχιών , οι μυκητιάσεις δέρματος , η ανοσοκαταστολή , γενετικοί παράγοντες κ.α.. 

Η κλινική εικόνα είναι ανάλογη με τον τρόπο προσβολής των ονύχων από το μύκητα. Τα κλασικά συμπτώματα της ονυχομυκητίασης είναι η αλλοίωση του χρώματος , η υπερκεράτωση και η σταδιακή καταστροφή των ονύχων. Η ονυχομυκητίαση εάν δεν αντιμετωπιστεί με αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να γίνει επώδυνη και να εξαπλωθεί και σε άλλα νύχια

onixomykitiasi-1b

     Η θεραπεία είναι: 

 1. Τοπική (αλοιφές , λάκκες) όταν η βλάβη του όνυχος είναι μικρότερη του 50% και δεν έχει προσβληθεί η μήτρα (ρίζα του νυχιού)
 2. Συνδυασμός τοπικής και συστηματικής θεραπείας (χάπια) εάν και η μήτρα του όνυχος έχει προσβληθεί
 3. Αφαίρεση του όνυχος , σε δύσκολες περιπτώσεις , με μέθοδο
  – Μηχανική (χειρουργείο)
  – Χημική (πάστα ουρίας 40-50%)

 Συχνά παρατηρείται επανεμφάνιση της ονυχομυκητίασης που αποδίδεται σε:

 1. Υποτροπή (ατελής θεραπεία) λόγω:
  – Μη συμμόρφωσης του ασθενούς με τις οδηγίες του ιατρού εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας της θεραπείας
  – Μειωμένης απορρόφησης των φαρμάκων στην ονυχιαία πλάκα
  – Αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα
  – Αντοχής στα φάρμακα -όταν ο μύκητας βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση , με την μορφή σπορίων, είναι ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά
  – Επαναμόλυνση (με το ίδιο ή και άλλο είδος μύκητα)

Άρα εάν παρατηρήσουμε:

 1. Νύχια τα οποία είτα αποχρωματίζονται , είτε παρουσιάζουν στίγματα, ραβδώσεις ή νησίδια κίτρινου , καφέ ή λευκού χρώματος
 2. Νύχια τα οποία ξεφλουδίζουν , σπάνε και καταστρέφονται εύκολα
 3. Παχιά νύχια που κόβονται δύσκολα

Τότε απευθυνόμαστε σε Δερματολόγο

Προσοχή : την ονυχομυκητίαση δεν τη θεραπεύουμε μόνοι μας . Δεν τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή διάφορα τοπικά παρασκευάσματα (όπως κρέμες , αντισηπτικά διαλύματα κ.α.)διότι δυσχεραίνουν τη σωστή διάγνωση της νόσου και καθυστερούν τη θεραπεία της. Στη συνέχεια ο δερματολόγος μας παραπέμπει σε μικροβιολογικό εργαστήριο για μυκητολογική εξέταση , δηλαδή άμεση αναζήτηση του μύκητα σε ξέσματα ονύχων , καλλιέργεια και ταυτοποίηση του. Η ταυτοποίηση του μύκητα (δηλαδή το γένος και το είδος στο οποίο ανήκει) έχει σημασία στη θεραπεία του.

 

onixomykitiasi-4Η άμεση αναζήτηση του μύκητα γίνεται με μικροσκόπηση σε νωπό παρασκεύασμα. Ξύνεται η πάσχουσα περιοχή και τα ξέσματα τοποθετούνται  σ’ένα πλακάκι μαζί με καυστικό κάλιο. Σκοπός του καυστικού καλίου είναι να διαλύσει την κερατίνη ώστε να γίνει ορατός ο μύκητας και να παρατηρήσουμε την μορφολογία του.

Η καλλιέργεια γίνεται σε ειδικά θρεπτικά υλικά (Sabouraud agar). Αυτά περιέχουν ουσίες (χλωραμφενικόλη , ακτιδιόνη) όπου εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων και των μη παθογόνων μυκήτων που ασφαλώς θα υπάρχουν στο εξεταστέο δείγμα. Τοποθετούνται ξέσματα ονύχων στο υλικό της καλλιέργειας και επωάζονται σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες . Το καλλιέργημα παρατηρείται καθημερινά. Όταν διαπιστωθεί ανάπτυξη γίνονται ανακαλλιέργειες και μικροσκοπήσεις.
Αναζητούνται χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία που μαζί με τη μορφή των αποικιών θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του μύκητα.
Σύγχρονες μέθοδοι , που πραγματοποιούνται πιο δύσκολα , είναι οι ακόλουθες:

Ανοσοϊστοχημεία

Ανοσοφθορισμός Calcofluor

Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR)

Κυτταρομετρία ροής (flowcytometry)

Μύκητες που αναζητούνται στην ονυχομυκητίαση

ΓΕΝΟΣ ΕΙΔΟΣ
Δερματόφυτα (90%)  
Τrichophyton rubrum (70%)
Τrichophyton Mentagrophytes (20%)
Ζυμομύκητες (8%) Candida albicans
Μη δερματόφυτα (2%) 

 

Χρήσιμες συμβουλές :

 1. Η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων . Αντιμετωπίστε την υπερβολική εφίδρωση των ποδιών αλλάζοντας συχνά κάλτσες και παπούτσια.
 2. Όταν εργάζεστε σε υγρό περιβάλλον (πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα πατώματος, εργασίες σε κήπο κ.α.)προτιμάτε να φοράτε αδιάβροχα , προστατευτικά γάντια
 3. Αποφεύγετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους (πισίνες, αποδυτήρια, παραλίες)
 4. Προτιμάτε παπούτσια άνετα , με αρκετό χώρο μπροστά , τα οποία δεν πιέζουν τα δάκτυλα το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
 5. Για τα «ύποπτα» νύχια χρησιμοποιείτε ξεχωριστό ψαλίδι και λίμα, για να μη μεταφέρετε τους μύκητες στα υγιή νύχια .Καλό θα είναι , εάν πηγαίνετε σε επαγγελματίες , να παίρνετε δικό σας ψαλίδι και λίμα

Μη ξεχνάτε ότι η καταστροφή των ονύχων προκαλεί τόσο λειτουργικές διαταραχές όπως απώλεια δεξιότητας ( τα νύχια μας βοηθάνε στο να πιάνουμε και να χειριζόμαστε διάφορα αντικείμενα ),δυσκολία βάδισης και άσκησης , όσο και αισθητικό πρόβλημα. Ο ασθενής ενοχλείται περισσότερο με το τελευταίο. Είναι κοινωνικό πρόβλημα.

Έχει παρατηρηθεί ότι η ονυχομυκητίαση συνδέεται με άγχος , κατάθλιψη , χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιδείνωση των διαπροσωπικών σχέσεων .

Στο διαγνωστικό κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ έμπειροι ιατροί αναλαμβάνουν τη σωστή λήψη του δείγματος και τη διεκπεραίωση της εξέτασης. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας στα τηλέφωνα 210 6894509, 210 6541832, 210 6148535 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.biotypos.gr

ΒΙΟΤΥΠΟΣ ΠΕΥΚΗΣ

Αλεξίου Μιλτιάδης
Ιατρός Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος

Νίκα Ιωάννα
Νοσηλεύτρια

Share: