Τι περιέχει η διατροφή που προστατεύει από τη γρίπη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Monash στην Αυστραλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ενισχύει την ανοσία μέσω της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων και προστατεύει από τη γρίπη.

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα τα οποία είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αύξησε την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους

futikes ines 2

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια ήταν προστατευμένα από τη λοίμωξη από γρίπη όταν έκαναν διατροφή ενισχυμένη είτε με αυξημένης ζύμωσης φυτικές ίνες, είτε με βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα.

Οι παρεμβάσεις συντέλεσαν τόσο σε καταστολή της έμφυτης ανοσολογικής αντίδρασης που συνήθως σχετίζεται με την ιστολογική βλάβη, αλλά ενίσχυσαν και την ανοσολογική αντίδραση για την εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυτική διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη και λιπαρά και είναι φτωχή σε φυτικές ίνες, αυξάνει τη επιρρέπεια του οργανισμού σε φλεγμονώδη νοσήματα και μειώνει την προστασία από λοιμώξεις.

Οι Αυστραλοί ειδικοί θα συνεχίσουν τη μελέτη για να δουν πως οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα πως οι εντερικές αλλαγές επηρεάζουν παθήσεις των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/ygeia/story/366862/ti-periexei-i-diatrofi-poy-prostateyei-apo-ti-gripi

Share: